Add vissza a lovagkeresztet...

lovagkereszt.jpg...és szólj még három másiknak, hogy adják vissza ők is. Ilyen volt a Jeges Vödör Kihívás is, aminek lényege szerint a résztvevő leöntötte magát egy vödör vízzel, majd kihívott 3 embert, hogy ők is tegyenek így, vagy adakozzanak jótékony célra.

A plecsni csupán az elismerés emléke, semmi más. Anyagában nem sok értéket képvisel, a lovagkereszthez sem pénzjutalom, sem kiváltság nem jár. Feltételezem, hogy olyanok kapják, akik szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, és a kitüntetéssel erre hívja fel a közemberek figyelmét az adományozó. Ez most elég jól sikerült. Felkapta fejét a polgárságnak szintén kitüntetett része is, és közülük az önérzetesebbje visszaadja kitüntetését.
Hiába hirdetik harsányan, hogy ők nem akarnak ahhoz a közösséghez tartozni, aminek már tagja egy olyan kitüntetett is, akinek munkásságával nem értenek egyet. Nem ragad magával hőbörgésük, mert szerintem az igazán rendes emberek eleve nem állnak be a sorba állami kitüntetésért. Ha mégis jelölnék őket, akkor pedig visszautasítják. A mostani visszaadók egyike sem tekintheti magát ilyen rendes embernek.
Csak tippelek, de akár igazam is lehet, amikor arra gondolok, hogy a "visszaadók" ott voltak a Szabadság téren 2014-ben emelt emlékmű ellen tiltakozók között is. Ők azok, akik még a televíziós műsorújságot is bezúzatnák, ha abban a Krisztus utolsó megkísértése című filmet hirdeti valamelyik csatorna, miközben a másság elfogadásának szivárványszínű élharcosai is közülük kerülnek ki.

Nem szívesen állnék be a sorba, és természetesen kitüntetéseket sem fogadnék el. Arról sem akarok elhíresülni, hogy valami vagy valaki ellen küzdök nyilatkozataimmal, ezért most arra buzdítok mindenkit, hogy azt a teljesítményt, amit teljesen feleslegesen vetne be alkalmasint a másképp gondolkodók ellen, azt fordítsa inkább valami hasznosra.
A lexikális ismeretek forrása gyerekkoromban a könyvtár volt, mostanában pedig egyre inkább az internetre kapcsolt számítógép segítségével letölthető tartalmak. Ennek a kitüntetés-visszaadó botránynak kapcsán olvastam bele a Wikipédián közzétett, a Magyar Köztársasági Érdemkeresztről szóló cikkbe. Példaértékűen friss, mondhatni naprakész. Lelkes és önzetlen emberek szerkesztik, le a kalappal előttük. Ha minden így működne, akkor rend lenne ezen a vidéken.

Visszaadósdi helyett arra hívok ki minden jóravaló embert, hogy írjon egy használható Wikipédia cikket, vagy támogassa ezt az intézményt egy szerény összeggel!