Rehab: egy kiszolgált villanysütő megmentése

Feleségem nagy keserűségére, hosszú évekig vétóztam meg a konyhai, gázüzemű sütő használatát. A helyiség "levegőjébül veszi ki a zokszigént",[1] és csípi a szememet az égéstermék, ami ennek tetejébe még büdös is. Az pedig különösen aggasztó, hogy e káros hatások egy töltött kacsa sütésekor órákig gyötörnének, de még az egyszerű kuglóf is közel egy órát sül. Erre a kínomra sokáig a sütéssel járó ételkészítési technológia mellőzése jelentette a megoldást, miközben tudtam, hogy álláspontom hosszútávon tarthatatlan, mert az univerzálisnak kikiáltott mikró mégsem alkalmas mindenre.

Az asszonysors nyomorúságát enyhítendő, visszatérő téma volt a családban egy villannyal működő sütő rendszerbe állítása. Évekig tartott a tervezés - így nevezem a tökölődést - , és a megfelelő sütő hiányában megélt idő vészes múlása már az én közérzetemet is rombolta. Romantikus túlzásba hajló gondolat ez, mert a szemöldököm sem rángatózott, mindenesetre kedvesem kívánságának teljesítése egyre égetőbbé vált.
Meglátogatni egy szakkereskedést, majd ott vásárolni egy korszerű, hőlégkeveréses példányt inox burkolattal, teleszkópos tepsitartó sínnel, grill adapterrel, érintőképernyős kezelőfelülettel és persze drótnélküli maghőmérséklet mérővel [2] - képes erre bárki kellő anyagi fedezettel a háta mögött, pontosabban a bankszámláján. Eljárhattam volna így már évekkel ezelőtt, de a késleltetett döntések híveként nem éltem a lehetőséggel. Ráadásul az igazán kívánatos készülékek árának mindig tudtam más helyet a valóban szükséges kiadások között, ezért a végletek és szélsőségek embereként az ellenkező oldalról közelítettem meg a feladatot. Eközben kapóra jött, hogy hírét vettem egy pincében lomként tárolt, és tulajdonosában kedves emlékeket felidéző, levetett sütőnek. A pápai Elekthermax gyártmánya: ES-1001-es típus, 1.6 kW fűtőteljesítménnyel, 3 fokozattal.
- Micsoda pogácsák és milyen sültek készültek benne! - hangzott el róla a hálás visszaemlékezés.
Megfogtam, elhoztam. 30-40 év közöttire becsült korának és a pincei viszonyoknak megfelelően szutykos, zsíros, pókhálós készüléket kell elképzelni, ami a zománchiányos részeken már rozsdásodik.

A képeken látható állapot nem árulkodik a készülék belsejébe valaha befolyt, megkövesedett, néhol Haribo gumicukor állagú zsiradék jelenlétéről. Talán jobb is, mert egy finom körülményekhez szokott szemlélő ennél a résznél dobja ki a taccsot, és vágja kukába az egészet. Viszonylag edzett vagyok,[3] továbbá az efféle szennyeződések eltávolításában nagy segítség a Kärcher-féle magasnyomású mosó, amit a hatékonyság növelésére forróvízzel tápláltam. Ahol ez sem segít, ott marad a spakli és a gyökérkefe. Téli időszakban, fagypont alatt a művelet szabadtéri kivitelezése nem vonzó lehetőség, ezért az alkatrészeire bontott szerkezet tisztítása a fürdőszobában, műanyag lábtörlőkkel bélelt kádban zajlott. Néhány másodperc nem sok, ennyi idő alatt alakult gőzfürdővé a helyiség. A továbbiakban zárt ajtó mögött, kisgatyára vetkőzve intéztem az ügyet. A 120 bar nyomással dolgozó tisztítógépből elegendő energia árad ahhoz, hogy az eltávolítandó szutyok szárnyra kapjon, és korábban makulátlan felületekre költözzön. Igazán látványosan a csempével burkolt falakon, valamint a tükrösszekrényen jelentek meg zsíros cafatok, és jutott belőle a fülem mögé is. A legjobb szándékkal és összeszorított foggal végzett művelet oda vezetett, hogy a sütő alkatrészeinek megtisztulásával egyidejűleg a korábban tisztálkodásra használatos fürdőszoba ideiglenesen alkalmatlanná vált eredeti funkciójára.
A feleségem nem vált el tőlem. Sőt, egy ágyban alszunk azóta is. Áldott jó asszony.
Nem törekedtem korhűségre, ezért némely alkatrészek, anyagok kimaradtak az összeszerelésnél, míg mások meg anakronisztikusan hatva beépültek. Az elszennyeződött szigetelőgyöngyöket újakra cseréltem, és nem került vissza a készülék hátulján eredetileg alkalmazott hőszigetelő azbesztlemez sem. Utóbbi helyett 4 cm vastag kőzetgyapottal [4] teljesen körbeszigeteltem a sütőteret – egyedül az ajtóba került vékonyabb. Ezzel sokat csökkent a hőveszteség annak ellenére, hogy az elhibázott gyártói tervezés szintjén megjelenő hőhidakat tartószerkezeti szerepük miatt nem szüntettem meg. Szintén komfortosító szándékkal iktattam be egy 300 fokos hőmérsékletig szabályozható hőkapcsolót az eredeti, 3 fokozatú teljesítménykapcsoló kiegészítésére.

Összefoglalásul megfogalmazom azt a véleményemet, hogy háztartásunkban az ehető anyagok összeállítását célzó műveleteket ezután is csak viccesen nevezhetem konyhaművészetnek, viszont az elektromos sütő üzembeállításával az asztalra kerülő étkek választéka jelentősen bővült, és a munka eredményes elvégzése az elszántságon túl nem igényelt különösebb szakértelmet.

Ez a sütő az átalakításokkal együtt is békebeli [5] darab, ami egyszerűségénél fogva nem okozhat sem csalódást sem meglepetést gazdájának. Egyelőre elégedetten hátradőlve élvezem a helyzetet, és a sikeres munkát követő tétlenségből fakadó nyugalmat.
Nem lesz ez mindig így.
Látom a jövőt, amikor az én drága feleségem munkáját okostelefonos alkalmazás könnyíti majd, aminek barátságos kezelőfelületén keresztül intézheti a Wi-Fi accesspoint funkcióval kiegészített avíttos sütő hőmérséklet- és időzítőbeállításait, és ugyanígy kap értesítést a pillanatnyi állapotról. Ez lesz az elaggott sütő tuningjának könnyebbik része, mert ehhez nem szükséges gatyára vetkőzve, gőzborotvával viaskodnom. Egy apró csont van az ügyben, mégpedig a félvezető alapú DS18B20 (Dallas) hőmérő 125 fokos hőmérséklethatára, mert emiatt kénytelen leszek a sültek magasabbra kúszó hőjének mérésére alkalmas platina-hőmérőt kalibrálgatni. Ezzel a kényelmetlenséggel együtt is "filléres" alkatrészekből (ESP8266, jelfogó/SSR, PT1000) összehozható a kívánt funkcióbővítés.
suto_15a.jpgHa ez a projekt megvalósul, akkor már csak egy lépésre vagyok attól, hogy a Velorexbe távnyitós központi zárat, elektromos ablakemelőt és GPS nyomkövetőt szereljek.


Jutalom jár a figyelmes olvasónak, aki felfedezi az eltérést a korszerűsített sütő Wi-Fi adatlapja és a QR-kód tartalma között. A megfejtők között kisorsolok egy ESP-07 példányt beépített kerámia antennával és külső antenna csatlakoztatási lehetőséggel, eredeti csomagolásában, ahogy az alábbi képen látható - cseregarancia nélkül. A rejtvényt 2015 október végéig megfejtők adatait Excel táblázatban gyűjtöm, és a végén a RANDBETWEEN(1;X) függvény fogja meghatározni a nyertest, amiben X a megfejtések száma. A nyereményjátékban családtagok és bennfentes ismerősök nem vehetnek részt, a nyereményt levélben küldöm.
A megfejtéseket a következő címre kérem: udvaros.wp@gmail.com suto_16a.JPG


[1]: Az idézet pontatlan, mert Szalacsi szövegében igazából a "vízbül veszi ki a zokszigént" magyarázat hangzik el.
[2]: Miele H6890 BP - egy lepukkant lakás konyhájában üzembe helyezve az ingatlan értéke megduplázódhat.
[3]: Feledi a finnyás viselkedést az, akinek ömlött már valamennyi a nyakába abból a színültig telt, fedetlen moslékos hordóból, amit sorállományú katonaidejének színesítéseként kellett feltennie az IFA platójára. Alkalmanként négy embert vezényeltek a feladat végrehajtására, és nem csak a kb. 200 literes hordó súlyával volt elég gondunk, de rendes fogást sem találtunk rajta, az egyensúlyozásával járó gondokról nem is beszélve. A kilöttyenő anyag bukéját az adja, hogy egy ekkora hordó nem telik meg 1-2 nap alatt. Mivel a műveletet kifejezetten a kopaszok szívatására találták ki, ezért a parancsot kiadó és annak végrehajtását felügyelő feljebbvalóink nem engedték ésszerűsíteni a folyamatot. Olyasmire gondolhattunk akkoriban, mint például több hordó alkalmazása, és nem megvárni, amíg megtelnek. Így valóban egyszerűsödött volna a feladat, de a katonaság nem erről szólt.
[4]: Volt egy erőtlen próbálkozásom a boltban, és olyan fajtát kértem, ami nem műgyanta kötésű, mert elképzelésem szerint a műgyanta nem úgy viselkedik 2-300 fokos hőmérsékleten, amit érdemes lenne megtapasztalni. A megerősített hőszigeteléssel ellátott sütő első bekapcsolását követően nem jó szívvel gondoltam a különben készséges, és igyekvő bolti eladóra. Jobban jártam volna egy flegma és barátságtalan, de hozzáértő taggal. A műgyanta áthatóan szúrós szaggal figyelmeztetett nem kívánatos jelenlétére. Ölbe kaptam a sütőt, és kiszaladtam vele a teraszra, ahol már szállingózott a hó, ezért egy használaton kívüli, szellőztethető helyiségben kötött ki a cucc, ahol egy álló napig 300 fokra tekerve kellett hevíteni, mire elviselhető mértékűre csökkent a szag.
[5]: A szocialisták uralma alatt zajló időszakban nem tapasztaltam olyan mérvű társadalmi egyenlőtlenséget, mint napjaink vadkapitalista rendszerében. Akkoriban a békéért és nyugalomért mindössze a szovjet uralmat és a kedélyesen vadászgató hazai elvtársak kiskirályságát kellett elviselni. Valamit valamiért.