Gittegylet

Természetvédelem, adománygyűjtés, diplomácia, kékvérűség. Ezek a fogalmak ugyanazon galeribe járnak, és kellő tehetséggel kényelmes életformát biztosítanak művelőiknek. Ebben a gondolatban a tehetség a kulcsszó. Enélkül nem érdemes magasröptű ügyekkel foglalkozni, mert hozzá nem értéssel megközelített helyzetekből a bennük rejlő lehetőségeknek töredéke sem nyerhető ki. Melocco Miklós kecskeméti Kodály-emlékművét színesfémgyűjtők darabolták fel. Eredeti formájában jelentős értéket képviselt, míves darab volt. Aztán arra járt egy tehetségtelen félszerzet, és a bronzszobrot egyszerű technológiával nyersanyaggá varázsolta.
Ami egyszerű, az nagyszerű - jól hangzik, és ugye, milyen bölcs megállapítás? Bizonyos körülmények között érvényét veszti az effajta okoskodás. Még mindig barlangban laknánk, és állatbőrökbe burkolózva védekeznénk a hideg ellen, ha az emberiség csak ehhez tartotta volna magát. Tűzrakás mellett melegednénk, ahogy elmaradt volna a műholdak pályára állítása, valamint a GPS, GSM, CPU, ABS, LED és a többi érdekesség sem született volna meg az egyszerűség jegyében. Ha pedig a színesfémgyűjtők munkásságának hozadékait vizsgálom, akkor mindenkinek azt javaslom, hogy ne kizárólag az egyszerűség mentén közelítsen megoldandó feladatokhoz.
Egyre bonyolultabb világunk már nem kompatibilis az egyszerűséggel. Mind hatékonyabb módszerekkel nyerik ki a nyersanyagokat, majd ezeket ugyancsak töretlen leleménnyel alakítják használhatóvá. Az emberi faj egyre több helyet követel magának és szemétjének. Amíg a Mars meghódítása nem jön össze, addig a napról-napra szűkösebb földi élőhelyen kell osztozkodniuk a fajoknak. Ez mára oda vezetett, hogy ezek a fajok bizony egyfolytában csak fogyatkoznak. Ezt a szomorú és egyben szükségszerű jelenséget dokumentálja - mi mást tehetne? - az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb jelentése. Szűk látókörű, vidéki polgárként nincs átfogó rálátásom a biológiai sokszínűség állapotára, de a házam táját meg tudom ítélni, és ez alapján a mifelénk uralkodó "biodiverzitás" elegendően magas fokára következtetek.

Erre a megállapításra jutok abból a jelenségből is, hogy már nem egyszer mentettem ki különféle élőlényeket vérszomjas kutyáim felügyelete alól. Ezek az esetek jellemzően éjjel 3 óra tájt történnek, amikor éktelen ugatásra ébredek. A kígyónak már hiányzott a farka, ellenben a sün és a teknős egész hatékonyan védték magukat. Utóbbi páncéljának széle több helyen kicsorbult, de a sünnek nem esett baja.[1] Ha nem tévednének be idegenek az udvarra, akkor meg a nyest csinál műsort éjszaka a padláson. A vaddisznókkal semmi gond. Ők a hegyoldalban, a megszokott, kitaposott ösvényükön közlekednek. Elől a vadkan, a hátsó helyeket pedig a csíkos példányok foglalják el.

Kíváncsian várom, hogy mikor kapnak rá természetvédők a Kozármisleny felé vezető út eltorlaszolására. Ezen az úton közlekedve közelítem meg ugyanis azt a derék gazdát, akitől a téli szezonra két zsák napraforgót vásárolok (kereken 50 kg). Ezt a mennyiséget november közepétől a kertben egyszerű technológiával (madáretető) cinkévé alakítom, és ezek a jó erőben tartott madarak tavasztól őszig rengeteg rovart elpusztítanak. Nem fogok csodálkozni azon, ha ezt az aknamunkát megneszelve a Biodiverzitás Világnapján mindenféle rovarok érdekében tüntetnek majd lelkes aktivisták a kapum előtt – ha jut erre idejük két akció között, japán bálnavadászokkal viaskodva. Az élővilág sokszínűségének lelkes védelmezőin kívül a szegény rovarokkal más nem foglalkozik igazán - védelmi jelleggel. Más oldalról, a rovarölő szerek felhasználásának mértékéből ítélve, a rovarok nagy figyelmet kapnak.

Korábbi elnökei között Prince Bernhard of Lippe-Biesterfeldet és az edinburgh-i herceget is felsorakoztató WWF nagy gyakorlattal, és hűvös eleganciával intézte volna azt az ügyet, amit Zsák Ferenc, a Tiszántúli Természetvédők Társulatának volt elnöke talán a kelleténél nagyobb hevülettel, amatőr módjára közelített meg. Vannak, akik hősként ünneplik, máshol viszont leprásként kezelik, s mindennek tetejébe a bíróság "vesztegetés elfogadásáért" [2] három év börtönre ítéli. Az esetet híradásokból ismerem, ezért csak tippelni tudok: talán nem tagja az úri kaszinónak, ezért rossz szemmel nézik tevékenységét. Úgy járhatott, mint akinek nincs ügyvédi szakvizsgája, és zugírászaton kapják. Azzal is hibázott, hogy nem udvarolt valamely közeli székhelyű uralkodóház leánygyermekének, pedig akkor az após vezényletével hirtelen keresztülnyomtak volna egy-két szükséges törvényt a szavazógépen, amivel tevékenysége legálissá válik. Zsák Ferenc kálváriája a "quod licet lovi, non licet bovi" mondás igazságára emlékezteti a közembert, akinek a Zuschlag-ügy óta nem lehetnek kétségei. Úgy látom, hogy a diplomáciába és a politikusi észjárásba nehéz beletanulni, erre születni kell. Ezt a vélekedést erősíti bennem a magyar diplomácia jelenlegi vezetőjének ámokfutása is, aki inkább gazdasági- és sport irányultságú megélhetési külügyminiszternek, mint diplomatának tűnik. No, de ahogy Orgován Bélát kinevezték a Quaestor vezérigazgatójává, abból is arra lehet következtetni, hogy ezekben a körökben nem kell a döntések mögötti józan megfontolást keresni. A színesfém-tolvajokkal sem hozzáértők foglalkoznak, változásra nem számíthatunk. Ugyanígy nem védi meg a természetet sem WWF, sem EEA, sem illetékes minisztérium - különben Kenyában nem fegyveresek vigyáznának az utolsó hím fehér orrszarvúra, és hogy ne kelljen messzire menni, a kishantosi mintagazdaságot sem hagyták volna pusztulni. Dilettantizmus jellemző a törvényhozó testület tagjaira és tanácsadóikra. Hétről-hétre módosítgatnak törvényeket, ha azok nem jönnek be, vagy éppen az ellenkező hatást fejtik ki ahhoz képest, mint amit el akartak érni velük. Azt hiszem jobban járok, ha a békeidőben elkényelmesedett Magyar Honvédség harckészültségét, honvédelmi képességét, urambocsá' támadó erejét nem firtatom, nem boncolgatom. Mindenki jobban jár, ha ebbe bele sem gondol, és abban bízik, hogy soha nem kell meggyőződni a hatékonyságról.
Addig jó nekünk, amíg a semmihez sem értő politikusok elegendő számban találnak maguknak járási hivatalvezetői állásokat, vagy kancellári posztokat valamely egyetemnél. 50000ft.jpgAz igazán "kurva betyár világ akkor gyün" majd, amikor semmirekellő politikusok törvényt hoznak a gyógyszergyárak fejlesztési részlegeinek államosításáról,[3] és ezekre a helyekre ejtőernyőznek. Szinte biztos, hogy attól kezdve a hashajtók szorulást okoznak.

Miután áttekintettem szűkebb környezetem élővilágát, és annak sokszínűségével elégedett vagyok, most azon tépelődöm, hogy május utolsó hetében bekapcsoljam-e a kazánt. Fűtsek, vagy fagyoskodjak? Egy melegebb paplant mindenesetre előveszek. Mint a napközben mért 12 fokos hőmérséklet, úgy a hópelyhekből szitáló esővé szelídült csapadék sem biztat sok jóval, de a naptár szerint jövő héten jön a nyár.
Mostanában ez a legjobb hír, a legígéretesebb lehetőség, a legkedvezőbb kilátás.

Frissítés
Természetvédelemnek leginkább hiányáról beszélhetünk. Bürokrata igyekezet ide vagy oda, ma sem olvastam jó híreket, viszont arról itt egy friss tudósítás, hogy a fajok egyre gyorsabb ütemben pusztulnak, és ebben a gyorsulási versenyben a gerincesek előkelő helyen állnak.


[1] Egy kisméretű kutyát sokféleképpen lehet hergelni, de minden módszer leghatékonyabbika a sünnel való találkozás megszervezése. Olyan őrjöngést rendez a dög, hogy majd' megüti a guta.

[2] A szokásos eufemizmussal a zsarolásra is találtak szebb kifejezést. Zsák ügyvédekre hivatkozva védekezik: amit ő aláírt, az szerintük jogilag rendben volt. Igen ám, de törvények értelmezésének joga a bíróságnál van, nem az ügyvédnél. Az ügyvédek tanácsaival alapvető gond van. Jó pénzért vállalja az ügyemet, de egy másik ügyvéd egészen biztosan el fogja vállalni az ellenkezőjét is.

[3] Aki úgy gondolná, hogy ez lehetetlen, az biztos nem hallott még arról, hogy az állami közműszolgáltató létrehozásának érdekében ellehetetlenítették a piaci alapon működő cégeket. Ehhez elegendő volt törvénykezni, és kivárni, amíg olyan szervezetek, mint az E.ON és a GDF Suez megtörnek. Miért ne szólhatnának egyszer majd arról a hírek, hogy az állam hasonló akciója után az Egis meg a Richter kiszervezi a kutatást egy frissen alakult Állami Gyógyszerfejlesztő Intézetbe? Egy valamire való uralkodó miniszterelnök bármilyen helyzetre képes törvényt rittyenteni.