Bérkommentelők márpedig vannak!

hp.JPGNem csak létezésükről bizonyosodtam meg, de az ostobaságukról is. Elvhűségük kétségtelen. Amit oda kell rittyenteni egy-egy bértollnok írása alá, azt odateszik rendesen, a magasabb elvárásoknak, és az eligazításnak megfelelően. Megesik, hogy eszetlen igyekezettel teszik a dolgukat, mint azt ma délelőtt tapasztaltam.
Elém került A kutya ugat, a karaván halad! című cikk, ami egyértelmű sikerként tálalja a hazai politikai és gazdasági vezetés "eredményeit". Az írás szerint csökken a szegénység, nő a foglalkoztatottság, az "unartodox" (betű szerint idézem a cikkből) lépésekkel a "dolgok pedig jó irányba mennek". Ez volna a lényeg.
Nem értek egyet az adatokat valószínűleg a közTV híradóiból merítő optimista értékeléssel, mert a valós helyzetet úgy látom, hogy a megfelelő hazai jövőkép nélküli, munkaképes polgárok nagy számban kötnek ki a pezsgőbb gazdasági életet élő országok munkaerőpiacán. A kivándorlók megmozdulásukkal egyrészt szavaznak, másrészt hiányoznak itthonról, miközben a hivatali irodakukacok száma egyre nő.
A hozzászólások engedélyezettek, előzetes moderáció nincs, nosza. Olyan szelíden teszem oda véleményemet, akár egy hímes tojást, amire néhány percen belül jön egy statisztikai adatokat idéző válasz. Íme: kutya_1.jpgNahát! Ezekben az években is születtek gyerekek? Most már ezt is tudom, de ezzel mintha eltértünk volna a tárgytól, s erre segítőkészen felhívom a KSH adatokkal bravúroskodó tag figyelmét. Kár volt vitába bocsátkoznom, mert kíméletlenül padlóba döngöl. Elvesztett életkedvemet viccelődő hozzászólások hozzák vissza - eszerint olyan nagy baj még sincs: kutya_2.jpgElkeserítő helyzetekben segít a humor, amit a vitánkba bekapcsolódó hozzászóló indított be. Erről, hogy egy túlbuzgó bérkommentelő [1] "cigányozáson" kapott volna, az uristen@menny.hu című, 2000-ben a Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmje díját elnyerő alkotás felejthetetlen jelenete jut eszembe:

 

Elkalandozott gondolataimat az eredeti mederbe visszaterelve, próbálom helyrehozni a pongyolán fogalmazott felvetésem eredményeként kialakult, és durván félreértett helyzetet: kutya_3.JPGA cigányozás vádjával operáló troll figyelmét sikerül elterelnem arról a lehetőségről, hogy a kijelölt irányba haladva "lenácizzon". A vita visszazökken az eredeti kerékvágásba, aztán egyszer csak úgy tűnik, erősítést hívott. Egy újabb troll talán? Végem van: kutya_4.JPGKétségbeesetten védekezek, bár ebben a reménytelen helyzetben a saját véleményemet tükröző, szelíden erőtlen érvek hiábavaló próbálkozásnak tűnhetnek, és ekkor - alig egy órával a "csata" kezdetét követően - megjelent az erős kifejezések használatában kevésbé visszafogott felmentősereg: kutya_5.jpgEttől kezdve csak figyeltem a fejleményeket, ahogy a nálam edzettebb és felkészültebb "harcosok" kiosztották a trollokat. Egy kíméletlen vélemény a sok közül: kutya_6.jpgA téma forró, a vita jelenleg is tart (2015.06.01-én). Aki reggel a véleményemet “helyes irányba” terelte volna, az éjfél felé még mindig itt osztja az észt. Lehetséges, hogy a regisztrált nick jobb kihasználására váltott műszakot szerveznek?
Bérkommentelők
, dolgozzatok meg a pénzetekért!


Frissítés
Minden bérbloggernél és az őket erősítő trolloknál jobban terel a magyarországi közállapotok megértése felé a legfrissebb hírekben szereplő Fehér Andrással készített miniinterjú. Ő az, aki a miniszterelnök vasárnapra eső születésnapja alkalmából, annak Facebook oldalán elhelyezte "az emberiség kommentjét". szulinap.JPGAz Index.hu "MINDEKÖZBEN MA" rovatából idézem Haász János írásának részletét, amiben a hirtelen népszerűségre tört kommentelő [2] arra a kérdésre válaszol, hogy félti-e karrierjét a szülinapos poén miatt:

"Én sem vállaltam volna ezt fel, ha itthon képzelném el a jövőmet. Nem tetszik a mindenhova beférkőző korrupció, az Európától való egyre súlyosabb eltávolodás, az, hogy az embernek be kell állnia a sorba, ha el akar érni valamit, és hogy nagyon túlsúlyossá vált a látszatpolitika. Az emberek jelentős része politikailag analfabéta, és színekre szavaz észérvek helyett."

Ez az őszinte nyilatkozat nem hagy kétséget az életüket közember minőségben élő polgárok kilátásai felől.


[1] "Ez azt jelenti, hogy akkora hülyeségeket ír, amilyet ember önszántából nem tesz, vagyis biztosan fizetik érte" - Hanula Zsolt cikke alaposan körüljárja a témát.

[2] Két nap alatt 24 ezernél több "tetszik" értékelést kapott. Azért nem többet, mert az esetleges következményektől tartva sokan nem merik vállalni véleményüket.