Az aktivista

A keresztény világban Isten parancsolatainak egyikeként ismert "ne lopj!" ajánlást jól ismerik az iszlám vallás által meghatározott tudatú közösségekben is. Ellentétben az európaiakkal, a muzulmánok kevésbé hisznek a szavak meggyőző erejében. Ők a tettek emberei, ezért a tolvajnak levágják a kezét.

Rémisztő lehetőség, ezért az átlagpolgár tartózkodni fog a lopástól. Rémisztő? Ezt csak én gondolom így, aki nem képes kiszakadni földhözragadt szemléletéből, és elsőre megretten a nehézségektől. Mert jön a polgárjogi aktivista, aki azt firtatja, hogy kit illet a levágott kéz tulajdonjoga? Nyilván az eltávolított végtag eredeti gazdáját, hiszen a Korán sem rendelkezik másképp. Nosza, fogjuk meg, varrjuk vissza, és idővel a levágott kéz újra használható lesz. Kidolgozott és begyakorolt sebészi eljárásoknak köszönhetően a visszavarrt kezű tolvaj teljes életet élhet, legfeljebb a műtéti heg árulkodik majd az egykori beavatkozásról. Vad elképzelés? Működhet. Mindenesetre az aktivista törekvése szembe megy a büntetés eredeti szándékával, az elrettentéssel.

Ezt a kézlevágós történetet csupán kitaláltam, de nem ok nélkül. Ma elém került egy mozgóképes tudósítás, ami egy buzeráns aktivista reklámja arról, hogy nem kell félni az AIDS-től, nem veszélyes a HIV. Mindössze arra kell ügyelni, hogy egy-egy rázósnak ítélt kaland után el kell végezni a tesztet. Ez a tanács az aktivista közérthető fogalmazásában így jelenik meg: "ha téged egy héten belül több, mint öt ember megdug, akkor tessék elmenni HIV-tesztre... nem kell félni, lehet élni HIV-vel teljes értékű életet".

 

Nem nőttem még fel ehhez a minden csapást elfogadni kész derűlátáshoz, és enyhe riadalommal szemlélem ezt az egyre kuszább világot. Egy kis buzulás, és egy HIV-teszt megoldaná az én gondjaimat is? Elképzelhető, hogy ha pozitív leletet tennének elém, akkor hirtelen megváltozna a világlátásom. Mert hogy akkor lényegében már minden mindegy lenne.
Talán ez a nyitja a HIV-fertőzött aktivista mindent elsöprő optimizmusának, de a homárok zárt világából kirekesztett heteroszexuálisként nekem ezt a tudatállapotot sokkal nehezebb elérnem.